top of page
Mind map-project 2017-2019
​
3e graad lager onderwijs

Leerlingen worden de dag van vandaag overstelpt met heel wat informatie! Vaardigheden zoals het verwerken en verwerven van informatieve teksten worden steeds belangrijker bij de overgang van het lager naar het secundair onderwijs. Dit belang wordt weerspiegeld in de eindtermen ‘leren leren’ en de vakoverschrijdende eindtermen informatieverwerking en informatieverwerving in de eerste graad secundair onderwijs.

 

Dit alles concreet implementeren is niet altijd vanzelfsprekend. Onderzoek geeft enerzijds aan dat leerlingen bij hun start in het secundair onderwijs nog altijd te weinig beschikken over basisvaardigheden om grote stukken tekst te verwerken en in te studeren. Anderzijds is er vanuit de praktijk vraag naar manieren om leerlingen te ondersteunen in het leren leren en het structureel verwerken van studieteksten.

 

Uit doctoraatsonderzoek (2014) blijkt dat werken met mind maps in de klas een veelbelovende techniek is om kinderen op dit vlak te ondersteunen. Mind Maps zijn visuele schema’s van informatieve teksten die door hun specifieke kenmerken (bv. gebruik van kleur, beelden, associaties, groeperen van aan elkaar gerelateerde woorden) een effectief hulpmiddel blijken in het (leren) verwerken en instuderen van studieteksten. 

​

Volgende schooljaren (2017-2018, 2018-2019) willen we het succesvolle mind map-project opnieuw opstarten samen met enthousiaste leraren en leerlingen uit de derde graad lager onderwijs. Specifiek willen we binnen het project samen met leraren de mogelijkheden tot gedifferentieerde instructie verder uitwerken. Tijdens het schooljaar 2017-2018 zullen we samen met enkele pilootscholen gedifferentieerd leermateriaal uitwerken en uittesten. Dit gedifferentieerd leerpakket wordt in het daaropvolgende schooljaar 2018-2019 ingezet in een grootschalig onderzoek. 

​

Interesse om als pilootschool of school tijdens het grootschalig onderzoek deel te nemen? Navigeer dan verder door deze site!

​

bottom of page